Indrukwekkende Oktober Herdenking in Huissen.

 

Op 2 oktober vond te Huissen de door het 'Comité Herdenking 2 oktober' georganiseerde bijeenkomst met Stille Tocht plaats.

Honderden belangstellenden kwamen bijeen in de stadskerk. Daar werd  voorgedragen uit dagboeken, waar de tragiek van september en oktober 1944  is vastgelegd.Burgemeester Marianne Schuurmans deed meer dan de mensen toespreken: zij liet in haar pakkende woorden horen, maar ook voelen, dat de tragiek van het najaar 1944  in het DNA zit van de Huissenaar en ook de rest van de Over Betuwe.Daarbij benadrukkend, dat het van kracht getuigt van burgers om na terugkomst van de evacuatie te beginnen met de wederopbouw.

Die 2e oktober 1944 was voor Gelderland een Zwarte Maandag. Op die dag vonden tevens executies plaats in Apeldoorn, werden in Nijmegen 100 mensen gedood in schuilkelders en vond de razzia in Putten plaats.

Met Putten heeft het Exoduscomité  een partnerrelatie.

Omroep Gelderland zal ook in het kader van de herdenkingen in 2019 steeds weer die Zwarte Maandag aandacht geven. Het toont zo duidelijk in welk een chaotische situatie men zich in Gelderland in die dagen bevond.

De Stille Tocht - symbool voor de evacuatie- werd begeleid door de Scouting Huissen en de Stadsgilden.De honderden bezoekers waren onder de indruk van de beleving bij het Massagraf en bij monument de Klok.Bloemen werden gelegd door voormalige evacuees, de brandweer,scouts, Stichting Gedenkpark met de gemeente Lingewaard, de Royal British Legion en Veteranen Nederlandse Strijdkrachten.Fier stond de Marigold naast de Poppy.

Het comité bezint zich nu reeds op 2 oktober 2019.

 
 

 

Bekijk hier al onze sponsoren

Welkoop Huissen

Puur Ambacht

Autobedrijf Van Aalten

J. Dibbets Schilderwerk & Decorattie

Joost van Gendt Auto's

Otten en Kampschreur Accountants & Belastingadviseurs

Kapsalon Hendriksen
Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen

Zaat Vastgoed

Lingewaard Verhuur

ITM Maters

Dingemans Makelaardij

Theo Schut Autoschade

EKO Bouw

Baptist Huissen

Lingewaerd Notarissen

Drankenhandel Degen

Bouwman Zonwering V.O.F.

Tuinbouwloonbedrijf Knuiman B.V.

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Bordbusters

Willemsen Interieurbouw

Bar Lekker

FreshPC Computerservice

BartBoxx

Foto van Eimeren

Jansen Totaal Wonen

De Buitenpoort

Coop Lamers

DrukwerkCentrum Leijser

ONS Accountants en Belastingadviseurs

Herberg de Hoeve