Het Vrijheidsvuur

“Iedereen kan het verschil maken voor de vrijheid van een ander.”

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is sinds 1948 een landelijke traditie. Het is een indrukwekkend teken van nationale eenheid, dat jaarlijks wordt georganiseerd. Het Bevrijdingsvuur wordt vanuit Normandië via een estafette naar Wageningen gebracht, waar de vlam bij hotel De Wereld op het 5-Mei-plein om middernacht wordt ontstoken. Dit Bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Het vuur is daarna door de burgemeester van Wageningen overhandigd aan veel loopgroepen die het Vrijheidsvuur door heel Nederland verspreiden. Ook wij, Stinase en Loopgroep Huissen stonden rond middernacht in Wageningen klaar om het Vrijheidsvuur in ontvangst te nemen. De lopers brachten het Vrijheidsvuur van Wageningen naar Huissen. Onderweg heeft de groep op een viertal herdenkingsplaatsen bloemen neergelegt en een moment stilte in acht genomen.

Om 11.00 uur is het Vrijheidsvuur vanaf de Markt in Huissen gebracht de andere kernen van de gemeente Lingewaard.

Vele wandelaars hebben het Vrijheidsvuur opgehaalt in Huissen. De fakkel, welke meeging naar de kernen, is ontstoken door de burgemeester van de gemeente Lingewaard en daarna overhandigd aan de diverse groepen wandelaars.

De wandelaars gingen via een eigen gekozen route naar hun eigen kern. Ook in de kernen bleef de vlam de hele dag branden. Hierdoor zal overal het Vrijheidsvuur branden. Dit jaar natuurlijk ook met de gedachten aan de situatie in het oosten van Europa.

 

2022 Vrijheidsloop nacht

Bekijk hier al onze sponsoren

Bordbusters

Bart Boxx

Zaat Vastgoed

Dingemans Makelaardij

Tuinbouwloonbedrijf Knuiman B.V.

Autobedrijf Van Aalten

Maters Huissen B.V.

Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen

Otten en Kampschreur Accountants & Belastingadviseurs

Puur Ambacht

EKO Bouw

Baptist Huissen

ONS Accountants en Belastingadviseurs

FreshPC Computerservice

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Jansen Totaal Wonen

Profile Ouwerling

Drankenhandel Degen

Bouwman Zonwering V.O.F.

Verspreiden Enzo

Lingewaard Verhuur

Zalencentrum De Buitenpoort

Restaurant De Betuwe

Joost van Gendt Auto's