Sobere herdenking van bombardementen op Huissen door corona

 

 

Slechts 100 mensen kunnen volgens de huidige regelgeving op 2 oktober de herdenking van het grote bombardement op Huissen in 1944 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijwonen. Het Comité Herdenking 2 oktober nodigt daarom niemand uit en roept Huissenaren op vooral thuis de slachtoffers te herdenken. 

De herdenking op 2 oktober wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van Huissense organisaties en nabestaanden van de slachtoffers. Daarnaast kunnen zich anderen aansluiten tot het maximum van 100 is bereikt.  

Bloemen

Wel bestaat de mogelijkheid overdag bloemen te leggen op het massagraf op het Gedenkpark of op de graven van oorlogsslachtoffers. Wanneer er overdag meerdere bezoekers op het gedenkpark aanwezig zijn; let u dan op de geldende veiligheidsmaatregelen.

Opdat wij niet vergeten

Het Comité heeft geen moment overwogen om de herdenkingsbijeenkomsten te schrappen. ,,Dat is geen optie. Er is altijd een manier te vinden waarop je op een veilige manier kunt herdenken en/of kunt stilstaan bij wat er op (en rond) 2 oktober 1944 in Huissen is gebeurd. 98 burgers verloren het leven. De meeste slachtoffers liggen in het massagraf.

De herdenking op 2 oktober 2020 begint om 19.00 uur. De maximaal 100 mensen lopen vanaf de parkeerplaats Achter de Gracht in stille tocht naar het Gedenkpark langs de oorlogsgraven. De stille tocht staat daar niet stil maar we lopen eerbiedig langs de graven op weg naar monument De Klok aan de Vicariestraat. Daar wordt een minuut stilte gehouden en de last post geblazen.

 

 Compilatie  van de herdenking op 2 oktober 2020
         
 
Wie maken onderdeel uit van het comité? De gilden van de stad Huissen, de scouting, de Historische Kring Huessen, Stinase ( coördinatie), Stichting Gedenkpark Huissen stad en het Exoduscomité. De ondernemersvereniging en de gemeente zijn partners.

Bekijk hier al onze sponsoren

Autobedrijf Leo Nijenhuis

Verspreiden Enzo

Theo Schut Autoschadebedrijf

Joost van Gendt Auto's

Lingewaard Verhuur

FreshPC Computerservice

Foto van Eimeren

Jansen Totaal Wonen

Puur Ambacht

Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen

Autobedrijf Van Aalten

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Drankenhandel Degen

Restaurant De Betuwe

Bart Boxx

Bouwman Zonwering V.O.F.

Tuinbouwloonbedrijf Knuiman B.V.

Dingemans Makelaardij

ONS Accountants en Belastingadviseurs

Zaat Vastgoed

Otten en Kampschreur Accountants & Belastingadviseurs

EKO Bouw

Het Oranjeboekje in Huissen!!

Dit jaar heeft Stinase wel het welbekende Oranjeboekje uitgegeven. Na een jaar van afwezigheid is deze dit jaar gewoon weer in de brievenbussen van Huissen gevallen. Stinase is van mening dat er zo in ieder geval een beetje binding ontstaan is in een tijd van afstand houden. 

Heeft u geen boekje ontvangen, en wilt u wel een boekje ontvangen. Via het contactformulier kunt u altijd nog een exemplaar vragen en dan Komen we deze, zolang de voorraad strekt, bij u brengen.

Hartelijk dank aan de Gemeente Lingewaard en de adverteerders die deze uitrgave mede mogelijk hebben gemaakt.